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- Bewertung: AixVinum: 96+/100
- Kurzbeschreibung: Michele Satta I Castagni Bolgheri Superiore DOC 2016 Toskana Italien Rotwein
- Artikel-Nr.: 3321150
Michele Satta I Castagni Bolgheri Superiore DOC 2016 Toskana Italien Rotwein. 50 % Cabernet, 40% Syrah und 10% Teroldego. Die Rebsorten werden jeweils getrennt für 24 Monate ausgebaut und dann erst cuvetiert. Der I Castagni erhällt noch ein Jahr Flaschenreife und geht dann in den Verkauf. 2015 ist ein großartiger Jagrgang! Ich freue mich sehr, nach 15 Jahren wieder Michele Satta im Sortiment zu haben.
Bolgheri und Castagnetto Carducci ist die Heimat von ganz grossen Namen wie Ornellaia und Sassicaia. Michele Satta ist mitten drinn und teilt sich die tollen Lagen mit den grossen Ausnahmeweingütern. Heute bewirtschaftet die Familie 30 ha Land in bester Lage und erzeugt daraus Spitzenweine. Die Böden des Bolgheri sind für die Arbeit mit Rebsorten wie Cabernet, Merlot und Syrah prädestiniert. Lehmig, sandige Oberflächen mit tiefen Kalkformationen im Untergrund. Die massiven Hügel um die Rebanlagen spenden im heißen Sommer Schutz. Michele Satta erntet nur reifes Traubengut in mehreren Durchgängen. So wirken seine Weine immer frisch und früh trinkreif, haben aber auch enormes Reifepotential.
A single vineyard on 1.5 hectares, which really surprised us for the personality of the deep and elegant sensations obtained. The vines were planted at 6,200 plants/ha and trained on the Guyot method. They were cultivated following natural methods (without using herbicides nor chemical tilling) and assisted by manual work of Spring pruning in order to guarantee a perfect vegetative balance. The vinification includes a long maceration in wooden barrels and a fining in barriques for 24 months. After bottling, the wine remains in our cellar for at least another 18 months.
Grape varieties: Cabernet Sauvignon 50%, Syrah 40%, Teroldego 10%
Harvest period: from September 20th to October 10th
Vineyards: I Castagni
Vinification: the grapes, harvested and selected, go into oak barrels of 30 hl for fermentation. Yeasts are exclusively indigenous. Only manual pressing is used to properly stir the cap and open pumping over procedures are made only if necessary. Great attention is given during the time of harvest, to the duration and to the maceration ways to extract in a balanced way noble and elegant tannins. Following the malolactic fermentation, spontaneously carried out in November, the different vinifications are assembled and go in barrels.
Fining: 24 months in oak barrels, 30% new, 30% of second passage and 30% of third passage. 18 months in bottle before being sold. Longevity: 20 years
Allergene: Sulfite - Alkoholgehalt: 14% - Abfüller: Via Casone Ugolino, 23 - Castagneto Carducci (LI) - 57022 - Italien - Einführer: AixVinum, Niklas Kudlek, Vaalser Str. 90 A, 52074 Aachen