Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2005 Toskana Italien Rotwein

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2005 Toskana Italien Rotwein
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Produktinformationen "Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2005 Toskana Italien Rotwein"

Tenuta San Guido  Sassicaia Bolgheri 2005 Toskana Italien Rotwein. Die Legende lebt ... 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Was 1942 in Bolgheri als einfacher Tafelwein für den Hausgebrauch der Familie Incisa della Rocchetta begann, wurde über die Jahrzehnte zu einem der großen Weine Italiens und Vorreiter für den Weinstil der "Supertuscans", der den feinsten Bordeaux nahe kommt. Ende der 60er Jahre kam Sassicaia von der Tenuta San Guido erstmals in den offiziellen Verkauf und wurde schon bald als bester Cabernet Italiens gefeiert. Wie im Bordelais wird auch der Sassicaia im Barrique ausgebaut. Der intensiv rubinfarbene Sassicaia zählt neben dem Barolo, Brunello di Montalcino und Vino Nobile di Montepulciano wohl zu den bekanntesten italienischen Rotweinen. Gekeltert in der Tenuta San Guido in Castagneto Carducci, hat sich der von Mythen umwobene Tropfen über die nationalen Grenzen hinaus ein Höchstmaß an Anerkennung erworben.

The accumulation of rain during the winter led to a regular germination and thus normal flowering. The grapes did not suffer in terms of fruit set. The seasonal progression from spring to summer was cool and breezy, without the peaks of scorching heat reached during the months of July and August. This phenomenon has increased the vegetative form of the vine. This is also why the farming operations were intensified on the green (tipping-pinching) and the growing arrest was postponed.

Because of this, a prolongation of the different stages of harvest was necessary, which only initiated in late August. This also applied to the frequest inspections of the premature grapes, in order to determine and optimize the correct harvest time, ensuring an optimal polyphenolic and anthocyanic content.

The primary fermentation took place in temperature controlled stainless steel vats at a temperature of 30° - 31° C. The maceration of the skins lasted 15 days for both the Cabernet Sauvignon and the Cabernet Franc, with a combination of pumping over and délestage. The malolactic or secondary fermentation also took place in the steel vats.

The wine was aged for 24 months in 225 lt. oak barriques, after which it ages a further six months in the bottle before being sold.

Allergene: Sulfite - Alkoholgehalt: 14% - Produzent: Tenuta San Guido SOCIETA’ AGRICOLA C.I.T.A.I. Compagnia Italiana Terreni Allevamento e Impianti S.p.A. a socio unico, Loc. Le Capanne n. 27, 57022 BOLGHERI, Italien - Importeur: ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG, Alpenstraße 35-37 86807 Buchloe / Deutschland, Händler: AixVinum, Niklas Kudlek, Kleinmarschierstrasse 39, 52062 Aachen

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